Проектът КИНОПЛОВДИВ беше представен на пресконференция в Пловдив. В  него съвременни

...
Проектът КИНОПЛОВДИВ беше представен на пресконференция в Пловдив. В  него съвременни
Коментари Харесай

КИНОПЛОВДИВ – 7 филма, вдъхновени от Пловдив

Проектът КИНОПЛОВДИВ беше показан на конференция в Пловдив. В  него модерни български кино режисьори ще снимат 7 късометражни кино лентата, въодушевени и посветени  на Пловдив, които са част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Режисьорите ще бъдат в Пловдив по един месец и ще показват градски истории, само че с концепцията за стойностното, а  не с цел да се изпълнят бокс офис класациите. Отделните филми ще бъдат обединени в един пълнометражен филм - омнибус, който ще бъде показван освен у нас, само че и в чужбина. 

Проектът КИНОПЛОВДИВ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Майсторски класове, прожекции на модерни български филми и срещи с създателите им съпътстват самодейността КИНОПЛОВДИВ.  

Участници са Петър Вълчанов и Кристина Грозева /филмите „ Слава “, „ Урок “/,  Николай Тодоров, за който Костурица учреди специфична премия „ за най-поетичен филм “, Ралица Петрова с премия „ Златен леопард “ от Локарно за " Безбог ", Димитър Кутманов ( Ecce homo ”),  Николай Тодоров ( Преди да заспя ”), Павел Веснаков ( Зевс ”), Любомир Младенов ( Ловен парк ”,  Кораб в стая ”), Христо Симеонов ( Синът ”). 

Режисьорите са обединени в този план от споделена киноестетика. Това се случва рядко в киното. През 30-40 години в киното се прави обединена режисьорска група. Някои от режисьорите от проекта КИНОПЛОВДИВ вземат участие и в различен филм - омнибус по разкази на Георги Господинов, чиято премиера ще бъде на София филм фест. 

Пловдивчанинът Петър Вълчанов сподели, че в неговия план към този момент е ясно, че ще има дете, куче и виолончело. Като в детската история има и автобиографичен детайл, а от виолончелото евентуално ще има четвъртинка.

Всеки месец режисьорите ще организират и майсторски класове по разнообразни тематики от света на киното. Първият майсторски клас е на Петър Вълчанов и Кристина Грозева тази събота 24 февруари в клуб Фарго с тематика за работата на режисьора с актьорите. Ще бъде излъчен и филмът им „ Слава “, провокиран  от действителната преживелица за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени измежду релсите. След кино лентата режисьорите ще бъдат разполагаем за въпроси и отговори с публиката.

Два от майсторските класове ще бъдат за и със деца. Те ще бъдат режисирани от Николай Тодоров, който ще работи дружно с Общински юношески център, а Христо Симеонов ще работи с деца до 14 години от " Столипиново ". 

Така стартира планът КИНОПЛОВДИВ, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. От фондацията, която финансово поддържа плана с 250 000 лв. споделиха, че разчитат доста на доброволци, които да се включат в реализирането на кинопроекта.  

Бюджетът на целия план е 365 000 лв.. По критериите на БФЦ един нискобюджетен филм е с бюджет от 400 до 600 000 лв..

Организатор на проекта КИНОПЛОВДИВ е известна продуцентска компания. Майсторските класове и филмите  ще се излъчват в клуб " Фарго " в Лъки Дом на киното. Входът е свободен.

Репортажът е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР